Budžetski deficit za devet meseci 124,1 milijardi dinara

Bez autora
Oct 18 2012

Deficit budžeta Srbije u periodu januar-seprembar 2012. godine bio je 124,1 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 534,4 milijardi, a rashodi 658,5 milijardi dinara. Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđen je deficit od 203,6 milijardi dinara, pri čemu su rashodi predviđeni na nivou od 1.033,2 milijarde, a prihodi od 829,6 milijardi.U septembru je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 19 milijardi dinara. Prihodi su proteklom mesecu ostvareni u iznosu od 61,2 milijarde dinara, pri čemu su poreski prihodi iznosili 54,9 milijardi dinara, a neporeski 6,2 milijarde.

Budžetski deficit za devet meseci 124,1 milijardi dinaraDeficit budžeta Srbije u periodu januar-seprembar 2012. godine bio je 124,1 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 534,4 milijardi, a rashodi 658,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđen je deficit od 203,6 milijardi dinara, pri čemu su rashodi predviđeni na nivou od 1.033,2 milijarde, a prihodi od 829,6 milijardi.

Kako je navedeno na sajtu ministarstva, u septembru je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 19 milijardi dinara.

Prihodi su proteklom mesecu ostvareni u iznosu od 61,2 milijarde dinara, pri čemu su poreski prihodi iznosili 54,9 milijardi dinara, a neporeski 6,2 milijarde.

Sve kategorije poreskih prihoda, kao i neporeski, ostvareni su u očekivanim iznosima. Najveći prihod, kao i obično, zabeležen je po osnovu PDV-a i iznosi 30,1 milijardi dinara, a po osnovu akciza je ostvareno 13,6 milijardi dinara.

Ostvarenje akciza u odnosu na jul i avgust je niže, usled stabilizacije prihoda od akciza na duvanske proizvode na prosečnom nivou i prenosa dela uplate akciza na naftne derivate u oktobar.

Osim prenosa, prva polovina oktobra bi, usled promena visina akciza i na naftne derivate i duvanske proizvode, trebalo da donese povećani priliv i po tom osnovu.

Ostvareni prihod od PDV-a je na višem nivou nego u prethodnom mesecu usled toga što je i bruto  naplata domaćeg PDV-a bila na višem nivou, a povraćaji su se posle skoka u avgustu vratili na uobičajeni nivo.

Od ostalih kategorija poreskih prihoda može se izdvojiti porez na dohodak, kod koga je ostvaren veći priliv po osnovu ostalih poreza iz te kategorije, prvenstveno poreza na dividende i to najverovatnije usled, tada predstojeće, promene poreske stope.

Kod neporeskih prihoda, pored redovnih prihoda koji su bili na uobičajenom nivou, zabeležen je prihod po osnovu planirane uplate dela dobiti javnih preduzeća od blizu tri milijarde dinara.

Rashodi budžeta u septembru ove godine izvršeni su u iznosu od 80,2 milijarde dinara i za oko 10 milijardi dinara su veći u odnosu na prethodni mesec.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, čiji se najveći deo odnosi na penzije.

U septembru je isplaćena prva rata socijalne pomoći penzionerima sa penzijom nižom od 15.000, tako da je i kategorija socijalna pomoć nešto veća od uobičajene. Dok je većina ostalih kategorija rashoda na nivou koji je zabeležen prethodnih meseci, značajno veći iznos beleže rashodi po osnovu kamata što je karakteristično za ovaj i naredni mesec (otplata kamata na međunarodne kredite), dodaje se u saopštenju resornog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik